مراقب صداي خود باشيد (3)

نابرده رنج گنج ميسر نمي­شود

كساني كه از صداي خود استفاده مي­كنند لازم است از خوردن بعضي از غذاها به طور دایم و از بعضي بطور موقت دوري كنند كه به آن ((پرهيز)) مي­گویيم

همچنين خوردن بعضي از غذاها به شفاف­كردن صداي خواننده و مداح كمك مي­­كند.لازم به ذكر است كه به خاطر تفاوت افراد با يكديگر گاهي افراد به مواردي كه در اين مطلب ذكر شده حساسيت چنداني ندارند، پس بهتر است هركس حساسيت­هاي ويژه خود را نيز شناسائي كند. از قديم­الايام مداحان و تعزيه­خوانان بر اين عقيده بوده­اند كه خوردن تنقلات بو داده (برشته)‌ براي صدا و خوب نيست قابل توجه اينكه مواد زير با كيفيتي كه ذكر مي­شود براي صدا بسيار مفيد است بادام خام و پوست كنده (مغز سفيد بادام) – تخمه آفتابگردان خام و بدون نمك – پسته خام و بدون نمك زيرا اصولاً نمك و پياز خام تارهاي صوتي را ضعيف مي­كنند. خوردن گردوي خام نيز توصيه نمي­شود.

انواع ميوه­جات براي صدا مناسبند به استثناي مواردي مثل انار ترش – گريپ­فروت ترش و به خصوص خربزه و انگور براي كساني كه به اين نوع ميوه­ها حساسيت دارند

خوردن ميوه­هايي مثل ليموترش، پرتقال، محلول عسل و آب با چند قطره آبليموي تازه (نه بازاري)  نارنگي مفيدند و آب­ميوه­هايي مثل آب هندوانه – آب سيب – كمپوت خانگي – سيب با كمي شكر – آب هلو و گلابي براي صاف شدن صدا بسيار مؤثرند (آب ميوه­هاي بازاري را به هيچ عنوان مصرف نكنيد.)

از موارد ديگر پرهيز چاي پررنگ، قهوه، آب يخ و بستني است اما نوشيدن مايعات خنك در تابستان و ولرم در زمستان به بهبود كيفيت صدا كمك مي­كند،

خوردن آب يخ و غذاهاي يخي باعث آسيب رساندن به گلو و نرم­كام در عقب دهان مي­شود و باعث رخوت و سستي اين اعضاء مي­گردد.

خوردن آب جوش و غذاهاي داغ نيز اين عضوها را از حالت صحيح خارج مي كند خوردن غذاهاي آبكی مثل آش، سوپ، آبگوشت كم­چرب، مخلوط شير و انجير خشك و شير و عسل نيز توصيه مي­شود مصرف داروهاي گياهي به صورت متعادل، هم براي موقع سرماخوردگي و هم براي شفافيت صدا در موقع اجراي مداحي يا قرائت قرآن مفيد است.

نمونه آن تركيبي از پنيرك، گل گاوزبان، كمي پودر ليموي عماني، دارچين و كمي زنجبيل است كه براي رفع گرفتگي صدا و سرماخوردگي تجربه شده است. مصرف تخم­هاي لعاب­دار مثل(تخم شربتي معروف يا عناب) نيز از موارد توصيه شده است

مورد بعدي استفاده از عذاهايي است كه خوردن آنها در مواقعي كه از صدايتان استفاده نمي­كنيد تأثير زيادي بر صوت ندارد امّا بهتر است در موقع اجراي برنامه تا حدودي از آنها پرهيز شود.

به طور كلي ادويه­جات به خصوص فلفل(كه بسيار گفته شده) در بعضي افراد باعث گرفتن صدا مي­شود، البته مقدار كم آن لازم است و تأثير چنداني هم ندارد.

خوردن خورشت­هاي چرب مثل فسنجان يا خورشت سبزي، آشهاي پرادويه مثل آش آبادان،‌غذاهاي سرخ­شده در روغن مثل ماهي و ته ديگ چرب نيز براي خواننده در مواقع اجرا بد و در غير آن زمان هم حسني ندارد و مصرف مداوم آن در طولاني­مدت به صدا ضرر مي­زند.

بعضي از سبزيجات نيز در صورت حساسيت فرد » باعث گرفتگي صدا مي­شود مثل تره – شاهي – پيازچه – ترخون و سبزيهايي مثل جعفري (به خصوص جوشانده آن در شير) و گشنيز خام يا پخته براي صدا مفيدند. خوردن سالاد كاهو و يا تركيبي از كلم – خيارسبز – گوجه بدون پياز يا با كمي پياز (بدون سس) نيز براي صدا مفيد است.

كاملا واضح است كه مصرف ترشيجات و شورها(مثل خيارشور و زيتون شور) نيز براي صدا مضرند و در حد امكان بايد از آنها دوري كرد و بطور كلي هر چيزي كه در موقع سرماخوردگي بر شدت بيماري شما در موقع سلامت شما براي صدايتان مضر است

علي­بمان دهقاني

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پست بعدی

پای منبری

د دی ۲۷ , ۱۴۰۰
قال رسول ا… (ص): ان الحسین (ع) حراره فی قلوب المومنین لا تبرد ابدا پیامبر اکرم (ص) فرمودند: برای حسین (ع) حرارتی در دلهای مومنین است که هرگز سرد نمی شود. چاووش به معنای پیشرو لشکر و قافله است ، کسی که پیشاپیش قافله یا زوار حرکت کند و آواز […]