نابرده رنج گنج ميسر نميشود
كساني كه از صداي خود استفاده ميكنند لازم است از خوردن بعضي از غذاها به طور دایم و از بعضي بطور موقت دوري كنند كه به آن ((پرهيز)) ميگویيم
همچنين خوردن بعضي از غذاها به شفافكردن صداي خواننده و مداح كمك ميكند.لازم به ذكر است كه به خاطر تفاوت افراد با يكديگر گاهي افراد به مواردي كه در اين مطلب ذكر شده حساسيت چنداني ندارند، پس بهتر است هركس حساسيتهاي ويژه خود را نيز شناسائي كند. از قديمالايام مداحان و تعزيهخوانان بر اين عقيده بودهاند كه خوردن تنقلات بو داده (برشته) براي صدا و خوب نيست قابل توجه اينكه مواد زير با كيفيتي كه ذكر ميشود براي صدا بسيار مفيد است بادام خام و پوست كنده (مغز سفيد بادام) – تخمه آفتابگردان خام و بدون نمك – پسته خام و بدون نمك زيرا اصولاً نمك و پياز خام تارهاي صوتي را ضعيف ميكنند. خوردن گردوي خام نيز توصيه نميشود.
انواع ميوهجات براي صدا مناسبند به استثناي مواردي مثل انار ترش – گريپفروت ترش و به خصوص خربزه و انگور براي كساني كه به اين نوع ميوهها حساسيت دارند
خوردن ميوههايي مثل ليموترش، پرتقال، محلول عسل و آب با چند قطره آبليموي تازه (نه بازاري) نارنگي مفيدند و آبميوههايي مثل آب هندوانه – آب سيب – كمپوت خانگي – سيب با كمي شكر – آب هلو و گلابي براي صاف شدن صدا بسيار مؤثرند (آب ميوههاي بازاري را به هيچ عنوان مصرف نكنيد.)
از موارد ديگر پرهيز چاي پررنگ، قهوه، آب يخ و بستني است اما نوشيدن مايعات خنك در تابستان و ولرم در زمستان به بهبود كيفيت صدا كمك ميكند،
خوردن آب يخ و غذاهاي يخي باعث آسيب رساندن به گلو و نرمكام در عقب دهان ميشود و باعث رخوت و سستي اين اعضاء ميگردد.
خوردن آب جوش و غذاهاي داغ نيز اين عضوها را از حالت صحيح خارج مي كند خوردن غذاهاي آبكی مثل آش، سوپ، آبگوشت كمچرب، مخلوط شير و انجير خشك و شير و عسل نيز توصيه ميشود مصرف داروهاي گياهي به صورت متعادل، هم براي موقع سرماخوردگي و هم براي شفافيت صدا در موقع اجراي مداحي يا قرائت قرآن مفيد است.
نمونه آن تركيبي از پنيرك، گل گاوزبان، كمي پودر ليموي عماني، دارچين و كمي زنجبيل است كه براي رفع گرفتگي صدا و سرماخوردگي تجربه شده است. مصرف تخمهاي لعابدار مثل(تخم شربتي معروف يا عناب) نيز از موارد توصيه شده است
مورد بعدي استفاده از عذاهايي است كه خوردن آنها در مواقعي كه از صدايتان استفاده نميكنيد تأثير زيادي بر صوت ندارد امّا بهتر است در موقع اجراي برنامه تا حدودي از آنها پرهيز شود.
به طور كلي ادويهجات به خصوص فلفل(كه بسيار گفته شده) در بعضي افراد باعث گرفتن صدا ميشود، البته مقدار كم آن لازم است و تأثير چنداني هم ندارد.
خوردن خورشتهاي چرب مثل فسنجان يا خورشت سبزي، آشهاي پرادويه مثل آش آبادان،غذاهاي سرخشده در روغن مثل ماهي و ته ديگ چرب نيز براي خواننده در مواقع اجرا بد و در غير آن زمان هم حسني ندارد و مصرف مداوم آن در طولانيمدت به صدا ضرر ميزند.
بعضي از سبزيجات نيز در صورت حساسيت فرد » باعث گرفتگي صدا ميشود مثل تره – شاهي – پيازچه – ترخون و سبزيهايي مثل جعفري (به خصوص جوشانده آن در شير) و گشنيز خام يا پخته براي صدا مفيدند. خوردن سالاد كاهو و يا تركيبي از كلم – خيارسبز – گوجه بدون پياز يا با كمي پياز (بدون سس) نيز براي صدا مفيد است.
كاملا واضح است كه مصرف ترشيجات و شورها(مثل خيارشور و زيتون شور) نيز براي صدا مضرند و در حد امكان بايد از آنها دوري كرد و بطور كلي هر چيزي كه در موقع سرماخوردگي بر شدت بيماري شما در موقع سلامت شما براي صدايتان مضر است
عليبمان دهقاني